Hvordan finder du ud af, om du har inkontinens, og hvordan ved du, om de problemer du oplever kræver et lægebesøg eller ej?
Mange danskere døjer med en eller anden form for inkontinens. Faktisk oplever omtrent 4 ud af 10 danskere en eller anden form for inkontinens i løbet af deres liv.
Alligevel er inkontinens et yderst ømt emne for mange og er for store dele af befolkningen et emne, der præges af tabu og tavshed. Det kan derfor være vanskeligt at diskuterer inkontinens problemer med andre, og mange går med urin-relaterede problemer i måneder, eller endog år, før de søger lægehjælp.
Hvad er inkontinens?
Inkontinens anvendes om en længere række problematikker der i sidste ende resulterer i de samme generelle symptomer: Urin lækker ud af individet, ofte i søvnperioder eller under aktiviteter, der presser blæren såsom nys, hosten eller motion. I nogle tilfælde kan der endda være tale om en konstant ”dryppen”, der aldrig ophører.
Et andet hyppigt symptom er en pludselig trang til omgående at tømme blæren – et problem der ofte har så kort en timer, at de fleste ikke når hen til det nærmest toilet før de har, på godt gammelt dansk, tisset i bukserne.
Oplever du disse symptomer, er der gode chancer for at du er inkontinent
Skal du søge lægehjælp?
Svaret er her et kort og godt ”ja”. Søg altid hjælp hos lægen når du oplever symptomer der ikke er vanlige. En lægekyndig vil kunne undersøge, hvad der ligger bag din inkontinens, hvilket er særligt vigtigt, da inkontinens ofte skyldes underliggende helbredsårsager.
Inkontinens kan være symptom på en bred vifte af andre helbredsproblemer, rangerende fra prostatakræft til hormonproblemer.
Søg derfor altid råd hos din læge når du pludselig har vanskeligt ved at holde på vandet, også selvom det kan være grænseoverskridende at diskuterer dette ømme emne.